torstai 15. tammikuuta 2015

Hauska nähdä!

Uuden vuoden kunniaksi täytyy lopultakin aloittaa Silmästä silmään -blogin päivittäminen. Loin blogin lähes kaksi vuotta sitten tarkoituksenani kirjoittaa itseäni kiinnostavista näköaistiin liittyvistä aiheista suomeksi, samalla omia yleistietojani laajentaen. Ensi alkuun kirjoittelin paljonkin artikkelinalkuja, jotka itsekritiikkini kuitenkin hautasi ”pöytälaatikkoon”. Viime vuosi kului väitöskirjaa kirjoittaessa, mutta nyt minulla ei ole enää järkevää tekosyytä olla kirjoittamatta.

Kuka tätä kirjoittaa?


Olen Anna Honkanen, vastikään Oulun yliopistosta väitellyt hyönteisnäkötutkija. Viime vuodet olen tutkinut sokeritorakan hämäränäköä käyttäytymiskokein ja sähköfysiologisin menetelmin. Tänä vuonna tulen jatkamaan hämäränäkötutkimusta muualla, uusien haasteiden ja uuden hyönteislajin parissa. Kuuluin väitösprojektini ajan Tieteen kananpojat -blogin vakiokirjoittajiin, joten kevyt tiedebloggaaminen on minulle ennestään tuttua. Minkäänlaista säännöllistä julkaisuaikataulua en vielä uskalla uudelle blogilleni luvata.

Koe-eläimeni, torakka.
Torakka käyttäytymiskokeessa.

Mitä blogi sisältää?


Tarkoituksenani on kirjoittaa kiinnostuksenaiheistani, joista on vaikea löytää tietoa suomeksi. Aihepiirin olen rajannut näköaistiin, ja tekstit tulevat käsittelemään ainakin näköohjattua käyttäytymistä, näköaistiin liittyviä aivoalueita ja hermostomekanismeja, eri olosuhteisiin sopeutuneita näköaistimia ja oletettavasti etenkin hyönteisten näköaistia. Kenties sekaan eksyy toisinaan jotain ihan muutakin.

Pyrin esittämään asiat niin selkeästi kuin osaan ja viittaamaan alkuperäislähteisiin, jotta lukija voi tutustua aihepiireihin lähemmin. Blogitekstejäni ei kannata käyttää lähdemateriaalina muualla, sillä virheitä ja epätarkkuuksia niihin tulee jäämään varmasti.

Miksi Silmästä silmään?


Valitsin blogin nimeksi Silmästä silmään, koska se herättää mielikuvan, että olen puhumassa kasvotusten jollekulle. Sellaiseen tyyliin pyrin kirjoittamaan: ”Luin juuri jotain jännää! Annas, kun kerron…”

Toisaalta, nimeä voi ajatella vertailevan biologian (kerron tänään yhden eläimen silmästä ja huomenna toisen), neuroanatomian (mitä näköaistiin liittyvää löytyy silmien välistä) tai vaikka tieteen popularisoinnin kautta (tuotan teille silmäiltäväksi synteesin asioista, joista olen itse lukenut). Ihan kuinka vain, mielestäni nimi toimii.

No niin, tästä lähdetään liikkeelle. Toivottavasti tekstiä syntyy, eikä itsekritiikki hiljennä innokasta bloggaajaa. Ärähtäkää kommenttikentässä, jos tekstejä ei ala tippua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti